nederlands
sieraden frans beelen
  • curriculum
 
klik hier voor een overzicht van exposities en publicaties

Frans Beelen
Frans Beelen woont en werkt in Utrecht.
Na een NXX-opleiding en een jaar Rietveldacademie noemt zij zichzelf autodidact op het gebied van textielkunst.
In de jaren 70 werkte ze, zoals veel sieradenmakers in die tijd, met metaal. Al snel ging ze op zoek naar materiaal dat vriendelijker is voor de huid. Een zoektocht via hout, leer en ijzerdraad leidde tot textiel.
Haar werk is in de loop der jaren geŰvolueerd tot steeds verfijndere toepassing van dit materiaal. Ze combineert dat met mineralen en halfedelstenen en wat ze verder vindt in de natuur.
Met haar sieraden wil ze het zelfbewustzijn van degene die ze draagt versterken.

Frans Beelen heeft regelmatig tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 2007 had zij een solo-tentoonstelling in het Modemuseum in Hasselt (België). Sinds 2008 is zij lid van het kunstenaarscollectief Z˘ne in Leiden.

In 2012 verbleef ze als artist in residence in het gastatelier van het Van Goghhuis in Zundert. Daar voltooide ze een serie van 24 sieraden, ge´nspireerd op het werk van Vincent van Gogh, waar ze vanaf 2009 aan werkte. In 2013 was deze collectie te zien in het Vincentre, het Van Goghmuseum in Nuenen.

Meestal maakt ze vrij werk, soms werkt ze in opdracht.

Zij heeft enkele publicaties op het gebied van Creatieve Therapie op haar naam staan en had lange tijd naast haar kunstenaarschap een eigen praktijk als supervisor.